Sängguide

Goda råd till god sömn

Låt oss guida dig till rätt säng. Här har vi samlat information och manualer som vi hoppas ska ge dig svar på dina frågor kring sömn och sängar.
Hittar du inte svar på dina frågor är du givetvis varmt välkommen att kontakta oss.

Nedan följer några råd vi kan ge dig vid ett eventuellt sängköp.

Varför ska du köpa en ny säng?

Tänk efter varför du behöver köpa en ny säng. Är din gamla säng bara sliten, sover du dåligt eller har du problem på annat sett som bör tas med i beräkningen när du ska välja ut din nya säng?

Vilken fasthet ska du välja?

Förr i tiden sades det att man sover bäst i hårda sängar, att det var bra för ryggen, det är en myt. Det är inte bra att sova i för mjuka sängar heller, sängfastheten är individuell, det bästa för dig och din kropp är att sova bekvämt och belasta kroppen så lite söm möjligt. En bra säng sover du i, inte ovanpå. Sängen ska verka avlastningsbar för din kropp, ge bra med syre genom god ventilation samt stabil komfort för många år framöver. Tänk även på hur du sover i din säng idag. Du har säkert en favoritställning när du sover. Sover du på mage behöver du oftast ha en fastare säng för att inte sjunka ner i sängen för mycket med bröstet vilket kan leda till värk i rygg och nacke. Om du sover på rygg eller sidan behöver du ofta en mjukare säng, medium skulle vi säga för att du ska sjunka ner ordentligt med rygg och rumpa, på det viset får du stöd och avlastning för din rygg. Fastheten sitter i sängens grund-fjädersystem och inte i bäddmadrassen.

Vikt och längd

Din längd och vikt har stor betydelse när du ska välja säng. En rund och kort person tynger sängen på ett annat sätt än vad en lång och smal person gör. Sängens längd bör anpassas efter kroppens mått, är du över 195 cm lång rekommenderar vi en 210 cm lång säng, är du under det så funkar 200 cm i längd väldigt bra. Vanligtvis kan man generellt säga att du sover bra i en medium-säng upp till cirka 80 kg, väger du mer välj en fast. Kom ihåg att fastheten sitter i sängen och inte i bäddmadrassen, sängen ska bära upp din kropp och få din ryggrad att vara så rak som möjligt. 

Positiva saker med en ställbar säng?

Om du tillbringar mycket tid i sovrummet med att titta på TV eller läsa är en ställbar säng praktisk för dig. En ställbar säng kan även motverka snarkningar. Om du har problem med ryggen kan en ställbar säng vara skön och avlastningsbar då du kan ställa in liggpositionen precis som du vill ha den. Alla våra ställbara sängar levereras med en smidig trådlös fjärrkontroll och möjligheten till att styra sängen via en app på telefon är valbar.

Positiva saker med en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är uppbyggd av flera pocketsystem och madresser ovanpå varandra, vilket ger din kropp den optimala sovkomforten. Det som skiljer en kontinentalsäng från en ramsäng eller ställbar säng är att kontinentalsängen har ett extra lager pocketsystem i sig. En kontinentalsäng ger känslan av att sova på moln, när du rör dig i sängen så följer resårkärnorna din kropp i varje steg och ger en stötdämpande effekt.

Vill du ha mer hjälp med att välja rätt säng?

Ni är varmt välkomna att kontakta oss på telefon eller mail så berättar vi mer för att just du ska få den bästa sovkomforten.

Tel: 021-475 16 65  E-post: info@sanggiganten.se

Fastheten bestäms av fjädersystemet i sängen. På en kontinentalsäng sitter fjädersystemet i den vändbara madrassen, alltså mittdelen av sängen. På en ramsäng och en ställbar säng sitter fjädersystemet i resårmadrassen inuti ramen. Ju tjockare fjädrar, samt ju hårdare man har skruvat åt fjädrarna, desto fastare blir sängen.

Man brukar säga att fastheten man ska välja bestäms av din vikt. Väger du under 80 kg ska du ha en medium fasthet på din säng. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet.

Man ska även tänka på hur du sover i din säng. Ifall du sover på mage bör du välja en fastare säng för att inte få ont i svank och nacke, sover du istället på rygg kan du i vissa fall behöva ha en lite mjukare säng för att sjunka ner med rumpa och skuldror.

Tillslut ska du tänka på vad du har för säng idag. Har du en fast och hård säng och har problem med exempelvis nacke och svank beror detta troligtvis på att du har en för hård säng för din kropp och därför inte får stöd för svank och nacke pga att du inte sjunker ner i sängen, du sover “ovanpå” sängen. Då borde du satsa på en säng med medium-fasthet för att kunna sjunka ner bättre i sängen. Samma sak åt tvärtom; känner du att du i idag sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i rygg och höfter borde du välja  en något hårdare och fastare säng än vad du har i nuläget.

På våra kontinentalsängar finns det flera olika fastheter. 

Fast innebär att hela sängen har samma fasthet, medium betyder att hela sängen har samma fasthet, fast/medium innebär att ena sidan är fast och andra sidan är medium.

Fast/medium är till för två personer som önskar en säng med två olika fastheter att sova i. Olika fastheter i mellanmadrassen på en kontinentalsäng syns inte alls, det är bara fjädrarna i madrassen som är olika tjocklek på, utvändigt ser sängen snygg och enhetlig ut.

En fast säng kan kännas gosig och mjuk också eftersom bäddmadrassen är det. Men fastheten är den som bär upp dig och din kropp.

Se nedan hur fastheten sitter i sängarna:

fasthet

God sömn är den viktigaste faktorn för kroppens återhämtning och reparation. Sömnen är ett aktivt tillstånd som skänker oss välbehövlig och livsviktig uppladdning och kraft. Vi behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn beroende på hur effektiv sömnen är. Faktiskt sover vi nästan en tredjedel av våra liv vilket betyder att om man lever i 75 år spenderar ungefär 23,5 år av dessa sovandes. Att lista antal timmar vi sover ger en tydlig bild över hur mycket tid vi faktiskt ägnar åt att sova:

  • 7,5 timmar/dygn
  • 229 timmar/månad
  • 1,3 veckor/månad
  • 15,6 veckor/år

Varför behöver vi sova?

Sömnen är otroligt viktig för vårt välbefinnande. När vi sover blir andningen lugnare, hjärtfrekvensen minskar, vår kroppstemperatur sjunker och aktiviteten hos immunsystemet ökar. Hjärnans elektriska aktivitet förändras också och bearbetar och sorterar den information som mottagits under dagen. Vid djup sömn slappnar musklerna av. Kroppens återhämtning och uppbyggnad sker under djupsömnen. Hjärnan arbetar då långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar.

Behovet av sömn skiljer sig från person till person. Det är kvaliteten på sömnen som är det viktiga. Detta innebär att du inte blir störd under sömnen, inte vaknar för ofta och att du får tillräckligt med djupsömn. Djupsömnen de första timmarna är viktigast när du sover för att kroppen ska återhämta sig.

Sov gott

Gå inte och lägg dig utan att vara sömnig. Se till att varva ner någon timme innan du lägger dig. Det är viktigt att vara avspänd och lugn, försöka att ta itu med stress och problem före sänggåendet. Undvik koffeinhaltiga drycker. Använd en bra säng. Ha regelbundna tider. Undvik långa tupplurar under dagen. Motionera regelbundet. Se till att få mycket ljus under dagen, speciellt på morgonen.

Vi sover bäst när:

  • Temperaturen är 16-18 grader
  • Luften är ren och frisk
  • Det är så mörkt som möjligt
  • Luftfuktigheten ligger på 45-55%.

När du väljer en säng från Sänggiganten minimerar du risken för störningar under natten. Du sover tyst och skönt. Sängen formar sig efter kroppen när du rör dig så du behöver inte anstränga dig för att hitta en ny, skön sovställning. 

Skötselvården av produkterna framgår på varje produkt. Men generelt så ska man exempelvis vända mellanmadrassen samt bäddmadrassen varannan månad första året eftersom alla Strömsholm sängar innehåller naturmaterial. Naturvadden lägger sig lite med tiden och det är därför man vänder på madrasserna så de lägger sig jämnt.

Puskade och pikerade bäddmadrasser går inte att tvätta i maskin. Använd då istället någon möbeltvätt eller allrengöring som är skonsam för att ta bort eventuella fläckar, gäller även resten av sängen. Vi rekommenderar att köpa till ett skyddande bäddmadrasskydd för att skydda bäddmadrassen från fläckar och smuts, de går att tvätta i vanlig maskin om inget annat framgår.